tisdag 16 december 2014

Lite primitivare, lite hårdare och lite närmare golvet med en doft av höskulle..

Vi har länge varit intresserade av den japanska futonmadrassen som vilar på en matta av strå, tatamimattan. Av ett antal olika anledningar valde vi nu att göra slag i saken och köpa en futonsäng:

Traditionellt rullar man futon

- Dess hårda karaktär är bra för ryggen. Jag har dragits med en del rygg- och nackvärk ända sedan tonåren.


- Dess låga höjd är bra när vi samsover med dottern. Vi behöver alltså inte vara oroliga att hon skall vakna mitt i natten och krypa över kanten och slå sig.


- Både futonmadrassen och tatamimattan gjorda av naturmaterial. Det vill säga inga giftiga plaster och dylikt.


- Det mjuka tatamiunderlaget när man stiger ur sängen om mornarna.

                                                                                   
 - Men även den underbara design den medför! 





Idén med futon är man skall kunna använda ett rum till olika användningsändamål, på natten som sovrum och efter att man har rullat ihop futonmadrassen på morgonen har man ett helt rum ledigt t.ex. till matrum. Traditionellt är futonmadrassen gjord av 100 % bomull och eftersom den också är 20 cm tjock så bör den rullas för att hålla sin konsistens men främsta orsaken är kanske för att den inte skall mögla när den inte slipper att luftas undertill. Man behöver även vädra madrassen utomhus ibland, Vi västerlänningar som ofta har ett skilt sovrum gör gärna en låg säng med ribbotten för att låta madrassen luftas undertill. Sedan beror det också på vilket material man väljer att madrassen skall bestå av som bestämmer hur ofta den behöver rullas.
Tatami

Tatami är även från Japan och där täcker tatamimattor hela golv i traditionella hem. I Japan räknar man inte hemmen i kvadratmeter utan i hur många tatami som ryms enligt deras standardmått, men man kan även får tatami i andra mått. Tatamin är ca 5 cm tjocka och härliga att gå på. De används även i diverse kampsporter tack vare sin mjuka men samtidigt fasta konsistens.

Vi besökte fabriken till "Porin villa ja peite" och fick prova
en hel massa olika materialkombinationer av futonmadrasser
samt tillhörande bäddmadrasser. En bäddmadrass kan vara
bra eftersom man inte gärna tvättar en 20 cm tjock madrass av naturmaterial med tanke på att det är svårt att få den torkad innan den möglar. Alla madrasser och bäddmadrasser hos "Porin villa ja peite"är av naturmaterial. Vi valde en futonmadrass bestående av bomull med ett lager av kokos i mitten. Kokosen gör att madrassen blir lite hårdare, men även att den blir luftigare och därför inte behöver rullas mer än 4 gånger i året eftersom vi tänker bygga en låg säng med ribbotten till den. Vi valde även en bäddmadrass som hade 100% yllefyllning och ett 100% ekologiskt bomullstyg ovanpå. 

Innan vi gjorde den slutliga beställningen så fick vi provsova en futonmadrass hos våra kära vänner i Åbo. Innan första natten började jag få huvudvärk och tog in en värktablett. Huvudvärken gav inte med sig och detta brukar normalt betyda att den blir bara värre och övergår i migrän om jag inte tar en starkare värkmedicin. Eftersom det var ett nytt ställe för dottern så ville jag inte bli tvungen att utesluta amningen under natten p.g.a. värkmedicinen, så jag lät bli att ta in något. När vi just hade gått och lagt oss och huvudvärken började bli riktigt stygg så märkte jag till min förvåning att om jag låg på rygg så värkte inte huvudet längre. Under nattens gång försökte jag ligga på rygg så mycket som möjligt och när ungefär halva nattens timmar passerat så var huvudvärken som bortblåst! Kanske var det en tillfällighet men den gjorde i varje fall inte rygg och nacke sämre!


Futonmadrass på tatamimattor

Tatamimattor beställde vi skilt att lägga runt sängen. Mjukare för morgonfötter och vilda barn.


Vi var på gång med att bygga en ribbottensäng av gamla golvplankor till futonmadrassen, men det projektet blev lagt på is eftersom vi hade så många andra projekt på gång. Under denna tid som vi inte haft en ribbottensäng har vi blivit så vana med att rulla madrassen, så att vi inte ser någon idé längre att bygga en ribbottensäng. :)

1 kommentar:

  1. Gick länge i samma tankar. Men nu är både tatami och futon beställda.

    SvaraRadera